Parkkivertailu.fi

Matkailijan opas Helsinki-Vantaalle: uudistukset lentokentällä

Finnair lentokone lentokentällä

Sisällysluettelo

Suomen suurin lentoasema, Helsinki-Vantaan lentokenttä, koki monenlaisia uudistuksia alkuvuodesta 2022. Kaikkein merkittävimmät uudistukset lentokentällä koskivat terminaaleja: nykyisin lentokenttä toimii yhden ja saman katon alla tarkoittaen samalla sitä, että myös terminaaleja on vain yksi; kyseessä on ensimmäinen kerta lähes 30 vuoteen, kun Helsinki-Vantaalla on käytössä yksi terminaali.

Laajamittaisiin uudistuksiin päädyttiin ennen kaikkea siksi, että Helsinki-Vantaan kautta lentää tänä päivänä yhä enemmän lentoja.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Lentoaseman pinta-ala kasvoi Linnanmäen kokoisen alueen verran
  • Tavoitteena parempi matkustuskokemus – turvatarkastus oiva esimerkki
  • Helsinki-Vantaan lentoasema huokuu suomalaisuutta

Lentoaseman pinta-ala kasvoi Linnanmäen kokoisen alueen verran

Vaikka terminaalit yksi ja kaksi jäivät historiaan vuoden 2022 alussa, samaan aikaan Helsinki-Vantaan lentoaseman pinta-ala kasvoi melkoisesti; Finavian verkkosivuilla aseman kerrotaan kasvaneen pinta-alaltaan 45 prosenttia, joka tarkoittaa Linnanmäen kokoista aluetta. Kaiken kaikkiaan lentoaseman pinta-ala vastaa nyt kymmentä Eduskuntataloa.

Pinta-alan kasvu ei tarkoittanut vain mitään yhtä tiettyätiettä aluetta, vaan laajennustyö kosketti muun muassa seuraavia asioita:

  • Uudet lentokoneiden siltapaikat kahdeksalle laajarunko- ja neljälle kapearunkokoneelle
  • Uusi lähtöselvitysalue ja turvatarkastus: sekä matkatavarankäsittelyn että passintarkastusten kapasiteetit kasvoivat 50 prosentilla
  • Lentokoneiden pysäköintialueet ja rullaustiet kasvoivat 450 000 neliömetrin verran
  • Lentokentälle lisättiin noin 3 000 uutta pysäköintipaikkaa henkilöautoille (pysäköintitalo P5:n laajennustyöt)
  • Uusi multimodaali matkakeskus

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistusprosessi, joka käynnistettiin itse asiassa jo vuonna 2016, tulee jatkumaan myös vuoden 2023 aikana valmistuvalla Schengen-porttialueen laajennuksella. Tämä on Finavian kymmenvuotisen investointi- ja kehitysohjelman päätepysäkki.

Tavoitteena parempi matkustuskokemus – turvatarkastus oiva esimerkki

Jo pelkästään siirtyminen kahdesta terminaalista yhteen terminaaliin on muuttanut Helsinki-Vantaan lentokentän huomattavasti käyttäjäystävällisempään suuntaan. Vuoden 2021 lopulla valmistuivat uusi tuloaula ja uusi pysäköintitalo, joka siis toi reippaasti lisää parkkeeraustilaa matkustajille. Myös taksijärjestelyt ovat muuttuneet. Lentokentällä kulkemiseen tarkoitetut reitit ovat puolestaan tilavampia, ja siten myös selkeämpiä.

Yksi merkittävä muutos on koettu myös turvatarkastuksessa, mikä on tehnyt tästä vaiheesta matkustamisessa entistä sujuvampaa. Tietokoneita ja muuta elektroniikkaa ei tarvitse ottaa enää käsimatkatavaroista esille liukuhihnalle, kiitos uuden läpivalaisu- ja nesteanalysointilaitteiston. Samat sanat pätevät myös matkustamoon kuljetettaviin nesteisiin. Myös kapasiteetin tuplaantuminen ja uusi automaattilinjasto ovat jouduttaneet merkittävästi turvatarkastusta.

Helsinki-Vantaan lentoasema huokuu suomalaisuutta

Saapuessasi Helsinki-Vantaan lentoasemalle, ja kulkiessasi terminaalissa, yksi asia huokuu ylitse muiden: kotimaisuus.

Finavian kehitysohjelma on nojautunut materiaalihankintojen ja sisustusratkaisujen osalta voimakkaasti suomalaiseen osaamiseen. Myös visuaaliset elementit on otettu isosti huomioon erilaisten ääni- ja valomaisemien kautta.

Myös erilaisten palveluiden määrää on lisätty. Lentoasemalta löytyy nykyisin muun muassa ympäri vuorokauden palveleva ruokakauppa, sekä esimerkiksi erilaisia hyvinvointipalveluja, ravintolamaailmaa unohtamatta. Suomalaisuus näkyy myös tässä mielessä, sillä lentoasemalta löytyvät muun muassa Moomin Shop sekä Marimekon ja Balmuirin myymälät.